Panouri fotovoltaice
Panourile solare se utilizează separat sau legate la baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică.
Un panou solar este caracterizat prin parametrii săi electrici, cum ar fi tensiunea de mers în gol sau curentul de scurtcircuit.
Pentru a îndeplini condițiile impuse de producerea de energie electrică, celulele solare se vor asambla în panouri solare utilizând diverse materiale, ceea ce va asigura:
protecție transparentă împotriva radiațiilor și intemperiilor
legături electrice robuste
protecția celulelor solare rigide de acțiuni mecanice
protecția celulelor solare și a legăturilor electrice de umiditate
asigurare unei răciri corespunzătoare a celulelor solare
protecția împotriva atingerii a elementelor componente conducătoare de electricitate
posibilitatea manipulării și montării ușoare
Subcategorii
-
Monocristaline
Modulul monocristalin este cel cu o eficiență mai mare: trece de la 15 la 20% din eficiență și, pentru a produce o putere de vârf de 1 Kw, are nevoie de aproximativ 6 metri pătrați. Panoul este o placă rigidă care constă în general din celule fotovoltaice asamblate, de la 30 până la 60.
Celulele fotovoltaice sunt sudate între ele și acoperite cu un geam protector și un cadru exterior din aluminiu. Modulul durează în medie 25 de ani, cu pierderi de randament mai mici de 1% pe an. Aceste tipuri de panouri fotovoltaice sunt destul de sensibile la umbrire, chiar parțiale, dar funcționează foarte bine dacă razele soarelui cad perfect perpendicular pe suprafața lor.
În ceea ce privește așa-numitul „echilibru energetic”, adică timpul necesar pentru ca panoul să producă cantitatea de energie egală cu cea utilizată pentru fabricarea acestuia, modulul monocristalin are nevoie de trei până la șase ani de funcționare.
Ca tip de soluție, este decisiv cea mai scumpă, dintre cele tradiționale, și este utilizată atunci când există condiții optime de iradiere și se dorește să se profite la maximum de suprafața disponibilă, datorită eficienței sale mai mari în raport cu spațiul ocupat. De fapt, printre cele trei tipuri de panou, este cel care are nevoie de o suprafață mai mică.